
Smoothie hayatıma girdiği günde beri çok büyük bir aşk yaşıyorum. Benim için tam anlamıyla ilk yudumda aşk! Hem karıştırmayı seviyorum, hem de evde kalan bütün malzemelerimi bozulmadan kullanabiliyorum. Sağlıklı olmaları beni ayrıca heyecanlandırıyor. Bedenime aldığım yiyeceklerin canlı haliyle damak tadıma göre şekillendirebilmek ne güzel bir lüksmüş. Smoothie aslında büyüklere milk shake gibi bir şey ve günün her saati tüketebiliyorsunuz 😊 spordan sonra, spordan önce, kahvaltıda, ana yemek olarak, akşam üzeri atıştırması, bütün yeşillerin bir araya geldiği mucize içecekler. Juicelara göre daha doyurucu ve kremamsı yapılarıyla vazgeçilmezim. Şimdi gelelim veganizmanın smoothie rehberine;
Soğuk mu Sıcak mı? Eğer siz de benim gibi smoothie seviyorsanız, bu başlığın ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız. Hafif soğuk malzemeler kullanmak tadını o kadar değiştiriyor ki. Ben dolaptan çıkarır çıkarmaz bütün malzemeleri kullanıyorum, böylece soğutmak için buz kullanmama gerek kalmıyor hem de daha ferahlatıcı ve şok etkisi yaratıyor. Bu yüzden kullanacağınız bitkisel sütün ya da meyvelerin mutlaka soğuk olmalarını öneririm. Örneğin muz kullanacaksanız buzluğa atın ve bir kaç saat sonra smoothienizi yapın, tadı çok daha güzel olacak!
Kıvamı nasıl tutturacağız? Smoothie kıvamı tadı kadar önemli bence. Hem kremamsı, akışkan ama çok sıvı olmaması gerekiyor. Kıvamını yoğunlaştırmak için kullanabileceğiniz içerikler: avokado, muz, yulaf, keten tohumu, chia tohumu, daha yoğun olan bitkisel sütler örneğin soya ya da badem sütü, fıstık ezmesi gibi.
Besin Değeri ve Kalori: Elbette bir çok yiyeceğe göre çok daha sağlıklı bir seçim yapmış oluyorsunuz. Taze meyve ve sebzelerin karışımından ne kadar zararlı bir şey çıkabilir ki?! Ben smoothie yaparken besin değerini artırmak ve bir çok vitamin grubunu dikkate alarak hazırlamaya çalışıyorum. Örneğin mutlaka yeşil yapraklı sebzeleri dahil ediyorum, ıspanak, lahana gibi. Omega 3 dahil ediyorum, chia ve keten tohumu gibi. Meyvelerden de antioksidan özelliği olanları tercih ediyorum. Kalori sayan biri değilim, ama genellikle bir meyve ve daha çok sebze ile yapmayı tercih ediyorum smoothielerimi.
Tadını Güzelleştirmek İçin Neler Yapabiliriz? Bazılarımız sebze çok sevmediğinden tadını değiştirmek isteyebiliyor. Eğer yoğun sebze tadı sizi de rahatsız ediyorsa, agave şurubu, hurma, zencefil, kahve, kakao, keçi boynuzu unu, vanilya, pirinç sütü, pekmez gibi ek malzemeler kullanabilirsiniz.
Favori Smoothie Kombinlerim:
Eğlenceli Yeşil: Ispanak, salatalık, maydanoz, bitkisel süt, zencefil
Fıstık Gibi: muz, fıstık ezmesi, soya sütü, hurma
Kahvesiz olmaz: yulaf, muz, kahve, hindistan cevizi sütü
Kakao Sever: muz, soya sütü, kakao, chia, avokado
Muzlu Buzlu: ıspanak, kara lahana, ahududu, bitkisel süt, buz
Kivi Mivi: Avokado, ıspanak, kivi, badem sütü,
Elmalı Turta: yulaf, elma ya da elma püresi, bitkisel süt, hurma, tarçın
Tropik Rüya: ananas, hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi parçaları, muz
CoCo: hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi parçaları, hurma, damla vanilya,
Üçleme: Muz, çok çok ıspanak, badem sütü
Kahvaltım: yulaf, badem sütü, muz, tarçın
Bu liste daha uzar gider 😊
Sizin favoriniz hangisi? 🙂